Slesvig-Holsten vil øge samarbejdet med Østdanmark, bl.a. omkring vedvarende energi.

vedvarende-energi-femern-belt-development

Den nordligste tyske delstat Slesvig-Holsten med omkring 3 mio. indbyggere øger sit fokus på det østlige Danmark og lægger op til et endnu tættere samarbejde.

Den stigende interesse for naboen mod nord manifesterer Slesvig-Holsten i den 100 sider lange ”Danmarksstrategi”, delstaten har vedtaget med særligt fokus på de muligheder, Femern-forbindelsen skaber.

"Vi ønsker et endnu tættere samarbejde med Danmark, vores vigtigste nabo i Østersøregionen, inden for vigtige fremtidsområder som økonomi og infrastruktur, uddannelse og kultur, miljø, klima og energi samt digitalisering," udtaler ministerpræsidentens befuldmægtigede for samarbejde med Danmark, Johannes Callsen, på delstatens hjemmeside.

I en kommentar til Slesvig-Holstens ”Danmarksstrategi” siger direktør Stig Rømer Winther, Femern Belt Development:

”Slesvig-Holsten er helt klar i sin vurdering af de nye muligheder, Femern-forbindelsen skaber for et intensiveret tysk-dansk samarbejde, både politisk, erhvervsmæssigt og kulturelt. Delstaten har en årelang tradition for et tæt grænseoverskridende samarbejde med Sønderjylland, og erfaringerne herfra vil de nu trække ind i et fremtidigt intensiveret samarbejde med det østlige Danmark."

Øget samarbejde til gavn for udviklingen
I sin ”Danmarksstrategi” peger Slesvig-Holsten på en lang række områder, hvor et øget samarbejde hen over Femern Bælt vil gavne udviklingen på begge sider.

Det gælder bl.a. disse områder:

Fremme af grænseoverskridende samarbejde og nedbrydning af grænsebarrierer
Styrkelse af en fælles økonomisk region
Forbedring af grænseoverskridende mobilitet og infrastruktur
Kultur, uddannelse og forskning i tæt samarbejde
Energi, klima og miljø i fælles ansvar
Digitalisering som en mulighed

 

Endnu tættere dansk-tysk samarbejde
Direktør Stig Rømer, Femern Belt Development glæder sig over indholdet i den slesvig-holstenske ”Danmarksstrategi”.

”Delstatens fokuspunkter harmonerer præcist med de områder, vi gennem mange år fra dansk side har arbejdet på og aktuelt gør ved at skabe netværk og samarbejdet mellem danske virksomheder, uddannelses- og vidensinstitutioner, kulturelle aktører og i det politiske segment. Jeg er glad for, at vi ser de samme udviklingsmuligheder, og jeg glæder mig til et fortsat og endnu tættere samarbejde med Slesvig-Holsten,” siger Stig Rømer Winther.

Slesvig-Holsten har bl.a. ansat en ”Danmarks-koordinator”, der får hovedansvaret for at holde det øgede fokus på samarbejdet med naboen mod nord i sporet.

Yderligere information
Yderligere information om Slesvig-Holstens ”Danmarksstrategi”, hvor det også er muligt at downloade hele strategien, findes på delstatens hjemmeside 

Læs også
Det dansk-tyske samarbejde bør styrkes – ikke svækkes